söndag 27 februari 2011

Tolfte steget:

Att föra budskapet vidare. Av Terence T. Gorskis bok Att förstå de tolv stegen.

När vi, som en följd av dessa steg, själva hade haft ett inre uppvaknade försökte vi föra detta budskap vidare till andra alkoholister och tillämpa dessa principer i alla våra angelägenheter.

Att ”Uppleva ett andligt uppvaknande” betyder att du har genomgått en förändring till följd av att du har utfört dessa steg. Nu är du annorlunda och följaktligen i stånd att hjälpa andra människor att göra det som du gjort. Men det är viktigt ayy inte tjuvstarta och börja föra ut budskapet innan du har undergåt en positiv förändring.

Fred är ett exempel på hur man inte ska göra. Fred hade varit nykter i ungefär tre månader, men han vägde ca 175 kilo och var kedjerökare. Han kände sig elendig. Han var arrogant och självcentrerad. Han lyssnade inte på andra och avbröt ständigt folk. Han var kall, hård och arh. Det var sällan han visade värme eller äkta omtanke om andra. Kort sagt hade han ännu inte nått fram till sitt andliga uppvaknande.

En dag ställe han sig upp på ett möte och sade: ”Om ni vill ha det som vi så får ni göra vad vi gjorde!” Fred hade ett så dåligt program för tillfrisknande att hans trovärdighet var nästan obefintlig. Han förde budskapet vidare till andra innan han själv hade förändrat. Tillfrisknande människor måste kunna fungera som förebilder innan de försöker hjälpa andra. Inom AA säger man: ”Du måste leva som du lär” så kommer det du säger inte verka särskilt trovärdigt.

Kom ihåg att AA är ett själviskt program. Medlemmarna hjälper andra därför att det hjälper dem själva. De är i första hand med för att hjälpa sig själva. Varför det? Jo, därför att om de inte hjälper sig själva först kan de inte hjälpa någon annan. Det knyter an till första traditionen: ”Vår gemensamma välförd bör komma i första hand”. Det är ytterligare en av programmets många paradoxer. Om AA inte fanns där som en hjälp överlever inte de som vill leva nykter. Men om dessa inte i första hand hjälper sig själva kan inte heller AA överleva.

Innan du kan arbeta med tolfte steget på ett effektivt sätt och hjälpa andra så måste du genomgå ett andligt uppvaknande. Du måste inse att ett andligt uppvaknade har skett och att inte skedde genom magi.

Här ger sig åter min rationella inställning tillkänna. Om det andliga verkligen finns är det för mig underkastat lagar och principer. Om du lär dig vad du ska göra och aktiverar dessa lagar och principer kommer der andliga uppvaknandet att hända dig. Din sponsor utgör en modell för positivt beteende åt dig, och du är i din tur en modell för andra.

Innan du kan arbeta med tolfte steget på ett effektivt sätt och hjälpa andra så måste du genomgå ett uppvaknade. Du måste inse att ett andligt uppvaknade har skett och att inte skedde genom magi.
Här ger sig åter min rationella inställning tillkänna. Om det andliga verkligen finns är det för mig underkastat lagar och principer. Om du lär dig verkligen finns är det för mig underkastat lager och principer. Om du lär dig vad du ska göra och aktiverar dessa lagar och principer kommer det andliga uppvaknandet att hända dig. Modellinlärningsprocessen tryggar programmets fortbestånd. Din sponsor utgör en modell för positiva beteende åt dig, och du är i din tur en modell för andra.

1. Du inser att du har haft ett andligt uppvaknande som följd av att du arbetat med de tidigare elva stegen.
Detta andliga uppvaknande är en avgörande förändring inom dig och i din livsföring, grundad på stabila principer. Det är inte fråga om hokus pokus och det skedde inte av en slump eller på grund av ödet. Det hände därför att du började förstå hur man använder de andliga och psykologiska lager som är nödvändiga för att man ska förändras. Med andra ord började du använda ditt medvetande på rätt sätt för dig själv, om andra människor och om världen, och du vägrade tt fortsätta med ditt gamla, destruktiva beteendemönster. Till följd av detta har du förändras på ett dramatiskt och grundläggande sätt. När du upplever denna förändring fortsätter du till nästa nivå.

2. Du för budskapet om hopp och tillfriskande vidare till andra lidande alkoholister.

När du kan berätta alla tre delar av din AA – historia: hur det var, vad som hände och hur det nu är. Hur det var: Jag var beroende av alkohol och droger och mitt liv var eländigt. Vad som hände: Jag insåg att jag måste leva nyktert, vilket betyder avhållsamhet, blivit en helt annan människa än förut. Jag blev en människa som inte längre behöver eller nyttja alkohol eller droger .Jag blev en människa som klarar av livet. Jag blev en människa som har funnit mål och mening i sitt liv. Jag har genomgått en förvandling och är annorlunda nu.

3. Du hjälper andra utan att förändra dig någon personlig belöning eller ersättning.
Du delar frikostigt med dig till andra av dina erfarenheter under tillfrisknandet i personliga samtal, genom att tala på möten och genom att agera sponsor åt nykomlingar. Kort sagt delar du med dig av din sakkunskap, din styrka och dina förhoppningar. Inom tolvstegsprogrammen finns en devis för detta beteende: ”För vi kan bara behålla det vi fått genom att ge bort det.”För vi kan behålla det vi fått genom att ge bort.”

Denna process där du delar med dig kommer att föra dig till en ny period av tillväxt. Du tillfrisknar genom att hjälpa andra, och du hjälper andra genom att dela med dig av det som fungerade för dig, genom att ge bort det. Om du har båda händerna fulla och inte vill släppa ifrån dig det du har kan du inte plocka upp något nytt. När du ger bort något får du ena handen fri så att du kan plocka upp något nytt.

4. Du delar i den fortgående processen av tillfrisknande med andra alkoholister genom att gå på AA:s möten och dela med dig av dina erfarenheter, förhoppningar och din styrka.
Hur många möten måste du gå på? Det beror på dig själ. Sju i veckan om du vill. Du har frihet att välja och det är ditt ansvar att välja själv. När du kommer till tolfte steget har du uppnått stabil nykterhet och kan välja. Du kan lyssna på andras erfarenheter, jämföra med dina egna och fatta dina egna beslut. Tillfrisknande har du och desto bättre kan du träffa dina val på ett ansvarsfullt sätt.

Som allmän riktlinje är det en bra idé att gå på minst ett möte i veckan för att bevara sin nykterhet. De flesta väljer att lägga ner mer tid än så på möten. Med tanke på att du har en livsfarlig sjukdom med stor risk för återfall så är det ingen överdriven insats. Om du hade cancer skulle du vara beredd att lägga ner mer än en timme i veckan på att förebygga din död. Beroende dödar. En timme i veckan förefaller vara en vettig investering av tid för att hålla sig vid liv.

5. Du tillämpar tolvstegsprinciperna i alla dina angelägenheter genom att införa en anda av kärlek och tolerans i alla aspekter av ditt liv.
Du tillämpar principerna i alla dina angelägenheter. Det är kärnpunkten i AA. Det viktiga är inte hur många möten du går på. Kärnpunkten är hur väl du förstår principerna och tillämpar dem. du arbetar med tolvstegsprogrammet i alla dina aktaktiviteter. När du väl en gång har internaliserat AA:s principer kan du gå vidare med ditt liv. Du är fri.

Det innebär inte att du saknar begränsningar. Det innebär inte att du inte har goda dagar och dåliga dagar, eller att du inte gör misstag och dumheter. Ibland kan det till och med hända att du medvetet bestämmer dig för handlingssätt som du vet är skadliga för dig. Du är en ofullkomlig människa, så då och då kommer du att trassla till det för dig. Du är en ofullkomlig människa, så då och då kommer du att trassla till det för dig. Genom att arbeta med stegen har du lärt dig att hantera tillvaron på ett nyktert sätt, men du har också fått förmågan att lära dug av de misstag du gör i ditt nyktra liv.

6. Du fortsätter att växa i andligt av seende amtidigt som du inser att du kan göra framsteg men aldrig bli fullkomlig.
Andliga framsteg är den process under vilken man byter ut en uppsättning problem. Efterhand som du lär dig och växer byter du ut en föreställning om verkligheten mot en annan föreställning om verkligheten. Du är skapad att söka sanningen, att växa och att älska. För att överleva måste din största kärlek vara kärleken till sanningen. För mi är Gud den högsta sanningen.

Kommer du någonsin att få grepp om den ”högsta sanningen” i ditt liv? Jag vet inte svaret i dag och jag får förmodligen aldrig veta det. Finns det en ”högsta sanningen?” Ingen kan bevisa att den finns eller att den inte finns. Jag för min del tror att den finns därför att jag tror att det finns psykologiska fördelar med att tro att ”sanningen” existerar. Det är definitivt bättre än att tro att livet är kaotiskt och meningslös. Om du tror att livet är meningslöst kommer du att förlora din motivation och hemfalla åt nedstämdhet, depression och förtvivlan.

Gud sådan som jag uppfattar Honom är det man skapar i sitt liv, så det är bäst att du bestämmer dig för en Gud och inser att alla dina trosuppfattningar, tankar, beteendemönster och förhållanden har konsekvenser. Och alltsammans går tillbaka på den grundläggande frågan: Vad tror du på? Det du tror på har konsekvenser därför att det bygger upp ditt sätt att tänka har konsekvenser därför att det bygger upp eller förstör dina relationer till andra. Och slutligen har dina relationer konsekvenser därför att det i sista hand är relationerna som bygger upp eller förstör mänsklighetens historia. Du kopplas in i det stora sammanhanget, och allas handlingar är av betydelse. Med John Kennedys ord: ”En människa kan ändra allt, och varje människa borde försöka.”
När det är dags för dig att dö är den avgörande frågan: ”Har världen blivit bättre för att du finns i den?” Kommer din död att bli en tribut till åsikten att det enda som finns i världen är kaos och oreda, eller en tribut till faktum att det finns ett mål och en mening för oss?

Vi kommer alla att dö, och i stor utsträckning kan vi själva välja hur vi ska dö genom att fatta väl genomtänkta beslut om hur vi ska leva. Folk som lever modigt dör modigt. Människor som lever våldsamt tenderar att få en våldsam död. Människor som under sin livstid omger sig med andra älskar dem tenderar att dö omgivna av människor som älskar dem.

En gång träffade jag en nittioåring kvinna på ett flygplan. Trots att hon var till åren kommen glittrade hennes ögon och hon utstrålade en fantastik känsla av livsglädje. ”Hur håller du dig så ungdomlig?” frågade jag henne. Hon svarade: ”Vi åldras medans vi lever ungdomligt.” De flesta människor tycks bli gamla innan de är trettio. Och med en tjugoåring, och det är inte tjugoåringens fel.

De Tolv Stegen är uttänkta för att öppna dig för livet, för att lära dig hur man klever meningsfullt, och ytterst för att skänka dig ett andligt uppvakande så att du kan föra budskapet vidare till andra alkoholister och tillämpa dessa principer i alla dina angelägenheter.

Saker att komma ihåg.
När du genomför tolfte steget innebär det att du:

1. Inser att du har haft ett andligt uppvaknade som följd av att du arbetat med de tidigare elva stegen.
2. För budskapet om hopp och tillfrisknande vidare till andra lidande alkoholister.
3. Hjälper andra att vänta dig någon personlig belöning eller ersättning.
4. Deltar i den fortgående processen av tillfrisknande med andra alkoholister genom att gå på AA:s möten och dela med dig av dina erfarenheter, förhoppningar och din styrka.
5. Tillämpar tolfte stegets principer i alla dina angelägenheter genom att införa en anda av kärlek och tolerans i alla aspekter av ditt liv.
6. Fortsätter att växa i andligt avseende samtidigt som du inser att du kan göra framsteg men aldrig bli fullkomlig.

Inga kommentarer: