lördag 8 januari 2011

Tredje steget !!

Jag låter någon hjälpa mig.

Tredje steget.

Vi beslöt att lägga vår vilja och vårt liv i händerna på Gud, sådan som vi uppfattade honom.

Viljan är förmågan att fatta ett beslut och handla i enlighet med detta.  I steg tre beslutar sig tillfriskande människor för att tillåta att någon annan fattar beslut åt dem.  Åt vem ska du ska du överlåta denna beslutsfattande makt ?  Åt någon som är mer kunnig i att fatta beslut. Åt någon som vet  hur man tillfrisknar. Varför?  Jo , därför att du inte vet hur du ska göra och inte heller mentalt i stånd att lista ut det.  Allt du försökt har misslyckats. Du vet inte längre vad du ska hitta på. Du är i behov av hjälp och du måste bli villig att ta emot den.

Antar att du skulle vända dig till en advokat med juridiskt problem. Advokaten råder dig ta steg A, B och C, och du vägrar upprepade gånger att följa hans råd.  Vad skulle advokaten göra ? Han skulle be dig gå med repliken: ”När du vill ha hjälp. Är du välkommen tillbaka.”

Jag föreställer mig den högre makten som en expert med större erfarenhet och praktisk kunskap än den jag besitter. Men den högre makten är inte bara en expert. Han eller hon är en expert som bryr sig om mig och aldrig skulle göra något som skulle kunna skada mig.

I andra steget hitta du någon som kan ge dig en experts råd om vad du bör göra, och tredje steget innebär att du villig att följa detta råd. Första steget: ”Jag klarar det inte själv ”. Andra steget: ”Det finns någon som kan hjälpa mig”. Tredje steget säger: ”Jag låter dem hjälpa mig. Jag ror att jag ska försöka följa de råd man ger mig”.  Du behöver inte tycka om råden; du behöver bara göra vad de säger.

En del av de råd som ges kan vara mycket rakt på sak. Du måste upphöra med drickande och gå på möten.  Du måste skaffa  dig en sponsor och arbeta med stegen. AA uttrycker detta mycket enkelt: Om du har beslutat att du vill ha det vi har – ja, då är du mogen att ta vissa steg. Annorlunda uttrt: om du inte vill uppnå nykterhet, det vill säga vad AA har att erbjuda, följ då inte AA:s förslag.

Då brister kanske någon. ”Måste de här råden är ju fullkomligt ideotiska!”  Det är inte vanligt att en äldre AA – medlem då ser nykomlingen i ögonen och säger: ”Ja, det är fullkomligt ideotiska, och jag är nykter. Hur är det med dig? Kanske skulle du också vara nykter om du gjorde samma ideotiska saker som jag har gjort.”

Du har nu slutat dricka och du har sökt en källa till hjälp. Tredje steget innebär att du börjar följa råd: du börjar  göra vad du blir tillsagd att göra. Detta innebär följande:

1.       Du beslutar att acceptera hjälp utifrån (från den högre makt du just funnit).

Din förståelse av den högre makten är avgörande för hur du kommer att låta dessa råd omsättas i handling. Jag uppmuntrar människor att uppfatta AA – programmet som en av deras högre makter som, i kombination med rådgivning och terapi, kan erbjuda tydliga anvisningar.

Jag tror fullt och fast att en andlig högre makt ger dig mod, styrka och hopp. Andra människor som har erfarenheter av tillfrisknandet ger dig den kunskap som krävs.  Det är upp till dig hur du vill ta vara på denna kunskap. Överlämna det till din högre makt, men var samtidigt villig att utföra fotarbetet.

2.       Du beslutar dig för att följa tolvstegsprogrammet som en vägledning för ditt tillfriskande från beroendet.

De tolv Stegen innehåller klara och praktiska riktlinjer för hur du ska göra för att tillfriskna. Och när alkoholister tar tredje steget säger de: ” Ja tänker inte dricka. Jag tänker hå på möten och skaffa mig en sponsor. Jag tänker läsa AA:s Stora bok och De Tolv Stegen och De Tolv Traditionerna. Jag tänker arbeta med stegen och försöka vara fullkomligt ärlig. Och jag tänker ta reda på vad jag därutöver måste göra för att förbli nykter.”

3.       Du söker adekvat professionell hjälp för att hantera andra problem som hotar din nykterhet.

Tredje steget innebär att den tillfrisknande  söker  professionell hjälp och följer de råd som ges för att lära sig att hantera de problem som kan hota nykterheten. Om du lider av svår abstinens och är i behov av avgiftning, ordnar du det. Om du är fysiskt sjuk och behöver läkarvård, lägger du in dig. Om du är manodepressiv och detta leder till att dricka. Söker du psykisk hjälp.  Om du lider av fobier och detta skapar hinder för dig i dina relationer till andra AA – medlemmar, ordnar du behandling för detta. Om du misshandlas eller utnyttjades sexuellt som barn. Skaffa du dig hjälp som är nödvändig . Du gör vad som krävs för att du ska kunna hålla dig nykter och fullfölja ett program för tillfriskande. Men kom ihåg att eftersom drickandet och drogandet var det primära problemet, så måste du först arbeta med AA – program et och därefter ta hjälp av andra typer av behandlingar som så krävts.

4.       Du använder tolvstegsprogrammets andliga riktlinjer för att styra dina handlingar i livet.
Enligt min mening är det mycket liten skillnad mellan orden andlig och psykologisk.  Grekerna definierade människan utifrån två egenskaper:  det fysiska och de icke – fysiska. Det icke – fysiska beskrevs som andligt.

Att arbeta med ett andligt program innebär att man börjar lägga märke till de icke – fysiska (Icke – fysiologiska) aspekterna av ens liv. Du praktiserar ett andligt program när du kommer underfund  med dina känslor och uttrycka dem – eller när du försöker uppträda ansvarsfullt och ” leva som du lär”. Att förbättra sina relationer till andra människor och skapa större harmoni och ordning i sitt eget liv är också att arbeta med ett andligt program. Därtill inbegriper det andliga livet sökandet efter en intuitiv känsla av en kraft större än din egen, en förnimmelse av den yttersta sanning och högre kraft som många människor kallar Gud.

De flesta tillfrisknande måste bygga upp en grund för sitt andliga liv. Det leder i sin tur till förändring av tänkesätt och beteenden. Detta leder i sin tur till förändring i känslolivet, och dina nya känslor aktiverar din intuitiva förmåga. Denna process gör det möjligt att erfara Gud sådan du själv uppfattar honom.

5.       Du deltar regelbundet i ett organiserat långtidsprogram för tillfriskande.

Om du har alkohol eller drogproblem måste du sluta droga. För att klara detta måste du följa vissa instruktioner. För att kunna följa instruktioner krävs att du omger dig med människor som kan ge dig sådana. Och detta innebär att du måste gå regelbundet på tolvstegsmöte, rådgivning eller terapi eller vad som krävs för att säkra ditt tillfriskande. Nyckelordet är ”regelbundet”. Du måste göra detta till en del i din dagliga livsstil.

Som en allmän tumregel kan sägas att du under det första året av ditt tillfrisknande bör ägna lika mycket tid åt att vistas i miljöer inriktade på tillfriskande som du tidigare brukade vistas i drogrelaterade miljöer.  Lika många timmar som du förr satt på krogen bör du nu ägna åt att gå på möten. Det låter tufft, men du kommer inte att kunna förändra ditt sätt att tänka  om du inte ger tillfriskandet de timmar av gemenskap med andra tillfrisknande människor som krävs.

6.       Du kommer till insikt om tolvstegsprogrammets idéer, principer och rekommendationer.

För att kunna besluta dig för att lämna över din vilja och ditt liv i händerna på en högre makt måste du förstå vad denna högre kraft vill att du ska göra. Om du har för avsikt att låta AA bli till din högre makt börjar du utforska, reflektera kring, förstå och leva i enlighet med tolvstegsprogrammets principer.

Var och en tolkar dessa principer på sitt speciella sätt. Det är viktiga är att du försöker komma underfund med vad de innebär och att du utvecklar en ny, nykterhetsinriktad filosofi kring livet och vardagen.  Tolvstegsprinciper är tillräckligt vaga och allmänna för att du i dem ska kunna läsa in precis det du behöver vid varje stadium av tillfrisknande. Och vad du får ut av stegen förändras i takt med att du växer i din nykterhet. En stor del av tillfriskandet består i att studera stegen, försöka lista ut vad de innebär för dig i dag och dela med dig av detta till andra. Om du arbetar med programmet på rätt sätt kommer tolkningen av dessa principer att förändras i takt med att ditt tillfriskande fortskrider.

7.       Du lär dig att gå tillbaka till tolvstegsprogrammets principer när du fattar beslut i det dagliga livet.
Tolvstegsprogrammets principer avser den övergripande livsfilosofi som bygger på de Tolv Stegen. Dessa principer innefattar bland annat omutlig ärlighet, villighet att erkänna och ta itu med problem så snart de uppträder. Villighet att be andra om hjälp för att lösa problemen, förmåga att  ärligt betrakta sina starka och svaga sidor, förmåga att använda de starka sidorna för att hjälpa sig själv och andra, och vilighet att be om hjälp på de områden där man är svag.

Varför är detta nödvändigt? Därför att du sitter fast i vanan att reagera utifrån ett alkoholiskt tänkesätt.  Ditt missbrukarjag styr dig, och för att brya detta tänkesätt måste du varje gång du ställs inför en beslutssituation fråga dig själv: ”vilka principer kan jag tillämpa här?” Det enklaste sättet att göra detta är att börja använda AA.s olika deviser.

Alkoholistiska principer skiljer sig radikalt från tolvstegsprinciperna. De alkohlolistiska principerna talar om för dig att du ska göra  det som känns bra för stunden:  lögner räknas inte så länge de inte avslöjas, ärlighet är inte rätt taktik och enda sättet att ta sig fram i livet består i att stjäla och bedra.

Inom AA lär sig människor olika deviser för att lättare kunna hålla tolvstegsprogrammets principer i huvudet.  När man blir verkligt upprörd använder man devisen ” Gör det enkelt” . När man känner  att på det här sättet kan man inte leva för evigt, talar man för sig själv att det gäller bara ” En dag i taget ” . När man tycker att man kan hantera ett problem, finner man svaret genom att säga: ” AJg behveör inte klara detta – jag kan lämna över det.”

När man inte vet vad man ska ta sig till erinrar man sig:  ”Om du har beslut at att du vill ha vad vi nu har, ja, då är du mogen att ta vissa steg”.  Om man stöter på någon som lever det slags liv man själv skulle vilja leva, tar man reda på hur den personen gjort för att få detta liv, och man gör som han eller hon säger att man ska göra.  Om man gör som personen gjort får man också vad den personen har i dag.

Psykologer brukar kalla denna process för modellinlärning. Neurolisingvistisk programmering (NLP) är baserat  på modellinlärning att studera hur människor gör för att åstadkomma en viss effekt. AA grundar sig på modellinlärning även om man inte använder sig av den typen av sofistikerade termer inom AA. Där säger man bara: ”Håll dig till vinnarna.”

Det är viktigt att du är ärlig och grundlig när du väljer ut den eller de personer du vill efterlikna. Du kanske i själva verket inte vill ha det som denne eller dessa har, och om du då gör som de har gjort kommer du att få det oavsätt om du vill ha det eller ej.

8.       Du lär dig upptäcka när dina egna föreställningar kommer i konflikt med AA:s tolvstegsprinciper.

Du behöver inte hålla med om allt i de Tolv Stegen. Men du måste lära dig att se när dina egna övertygelser och uppfattningar råkar i konflikt med stegen, och då måste du göra ett val. Ska jag följa tolvstegsprinciperna eller mina egna uppfattningar? Det finns inget rätt eller fel i detta sammanhang; det är helt enkelt en fråga om ett val. När du gjort ditt val handlar du; ditt agerande leder till konsekvensen av ditt eget handlande är den bästa läraren i världen. Du börjar inse att. ”När jag följer de Tolv Stegen brukar saker och ting ordna sig, men när jag utgår från min egen vilja brukar mitt liv ofta bli en enda  röra.”

Till det underbara med människan hör att hon har en förmåga att tänka rationellt. Vi har förmågan att välja och vårt medvetande styrs av en vilja. Vi kan välja vad vi vill göra och vi kan tänka i termer av konsekvenser. När vi gör vissa saker händer något. Och när något händer kan vi reflektera över det och lära oss något av det. AA – programmet aktiverar denna förmåga.

Tillfrisknande människor tänker igenom vad programmet föreslår att de ska göra och vad de själva personligen skulle föredra. De jämför de två förslagen, fattar ett väl övervägt beslut och låter beslutet övergå i handling. Handlingen leder sedan till en konsekvens. Det beslut som de fattar kommer antingen att arbeta för dem eller ta emot dem; om de är reflekterande individer kommer konsekvensen att lära dem något. Du kan lära dig av konsekvenserna av ditt eget handlande. Och om du inte väljer att bli full av det och däriegnom blockerar förverkligandet  av konsekvenserna, kan du dra lärdom av dem och växa.

9.       Du följer tolvstegsprinciperna även om det är besvärligt och även om det tvingar dig att ändra ditt normala sätt att tänka och handla.
Detta
Är tufft. Människor som är kemiskt beroende tycker inte om att någon talar om för dem vad de ska göra. Men detta är min uppfattning av vad de Tolv Stegen och de Tolv Traditionerna säger till människor. Vad jag brukar föreslå är att man om man är villig att göra det ska välja ut några frågor i sitt dagliga liv där man är maktlös och fundera över sina egna villighet eller sitt eget motstånd mot att använda stegens principer för att klara av dessa frågor.

Vi upplever alla maktlöshet inför någonting. Vi vill till exempel undvika några favoriträtter för att bli smalare, eller vi vill sluta röka. Kanske har vi en relation som inte fungerar särskilt bra om och som vi inte tycks kunna förändra eller avsluta. Vi kan försöka tillämpa de tre första stegen på detta problem.

AA:s grundare gjorde två lysande drag. De skrev ner de Tolv Stegen och de numerade dem. De föreslog att man skulle arbeta med stegen i tur och ordning. Du behöver inte lära en nybörjare alla stegen; istället finns det inom AA en devis som säger: ” Det viktigaste först”. Det börjar med steg ett.

Du tittar på det problem i ditt liv inför vilket du är maktlös, du definierar problemet och du ser tillbaka på hur du försökt hantera det tittills. Du kommer fram till att du saknar den kunskap, information eller referensram som krävs för att förstå eller lösa problemet; ensam saknar du dessutom det mod och den styrka och kraft som krävs för att göra något åt det.

Sedan kommer andra steget. Du accepterar att det finns någon som har bredare referensram, större kunskaper och mer praktisk erfarenhet än vad du har. Du accepterar att det finns en källa till kraft, stöd, mod, styrka och hopp någonstans utanför dig själv som kan hjälpa dig att hantera ditt problem. Du börjar söka efter denna högre makt och gör det ända tills du finns den.

Därefter följer tredje steget,. Du vänder dig till denna högre makt för att få hjälp och du är villig att följa  de instruktioner som ges till dig. Du vänder dig till en andlig högre makt för mod, styrka och hopp. Du vänder dig till experter på tillfriskande, till andra tillfriskande människor med varaktiga nykterhet och till utbildade fackmän för att erhålla de praktiska kunskaperna.

Första steget punkterar det upplåsta missbrukarjaget du medger att ”Jag klarar inte detta själv”. Andra steget övertygar dig om att det finns någon annan som kan hjälpa dig; det inger dig hopp om att gå vidare. Tredje steget lär dig att samarbeta och fortsätta framåt i ditt tillfriskande. Tillfriskande människor eftersträvar samarbete och ömsesidigt beroende av andra: ”Jag låter dem hjälpa mig.”

Som en följd av dessa steg lär du dig att helt nytt och nyktert beteendemönster som grundar sig på hållfasta principer i enlighet med detta mönster och ser vad som händer. Du lär dig av det. Det är vad de tre första stegen handlar om.

Saker att komma ihåg.

När du genomför tredje steget kommer du att:
1.       Acceptera hjälp utifrån (från den högre makt du just funnit).
2.       Använda tolvstegsprogrammets principer som vägledning för ditt tillfriskande ur missbruket.
3.       Skaffa dig professionell hjälp för att hantera andra problem som hotar din nykterhet.
4.       Använda tolvstegsprogrammets andliga principer som vägledning för dina handlingar i det dagliga livet.
5.       Delta regelbundet i ett organiserat långsiktigt program för tillfriskande.
6.       Utveckla en förståelse av tolvstegsprogrammets grundläggande ideèr, principer och rekommendationer.
7.       Återvända till tolvstegsprinciperna så fort du ska fatta viktiga beslut i det dagliga livet.
8.       Lära dig att upptäcka när dina egna föreställningar kommer i konflikt med tolvstegsprogrammets.
9.       Följa tolvstegsprogrammets principer även om det känns svårt och även om det tvingar dig att förändra ditt normala sätt att tänka och handla.

Källa: Terence T. Gorskis bok Att förstå de tolv stegen



















Inga kommentarer: