söndag 9 september 2012

Rökning hur skadligt är det?

Nej jag ska inte applådera än åt min man som har slutat röka i går. För jag vet hur det är att att sluta röka. Inte för att jag är själv rökare men jag har varit medberoende åt det i så många år att jag har tappat räkningen. Men hur farligt är det igentligen i den där cigarettpinnen?
Jo. När man röker tobak suger man i sig tusentals giftiga ämnen. Och rökning kan leda till olika skador och sjukdomar, och ungefär varannan person som röker dör tidigare än vad han eller hon hade gjort utan rökning. Dessutom är tobak dyrt, och kan göra att man får finnar, sämre kondition och mindre sexlust. Ändå är det vanligt att man börjar röka för att vara häftig eller snygg.

Även om det nu finns en lag som säger att inte får köpa tobak om man är under 18 år. Det är för att skydda personer från farorna med att använda tobak. Men många speciellt föräldrar köper ut tobak till sina barn i unga tonåren och låter dem röka och snusa som skorstenar. Detta leder till att många yngre får hälsoproblem. Tänk dig att du röker något av det här tex: Cigaretter, cigarrer, cigariller, pipa och vattenpipa. Cigaretter är vanligast. I cigaretter innehåller inte bara tobak, för i röken från en tänd cigarett finns ungefär 4000 kemiska ämnen. Och många av dem kan ge cancer.

De farligaste ämnena:
 • Nikotin, ett ämne som bara är tillåtet i tobak och i produkter som ska hjälpa den som vill sluta röka eller snusa. Nikotin är så farligt att om man fick nikotinet från fyra cigaretter direkt i blodet skulle man dö.
 • Cyanväte, en giftig gas.
 • Kolmonoxid, en giftig gas som bland annat finns i bilavgaser.
 • Tjära, som innehåller många olika ämnen, en del av dem kan orsaka cancer. Förutom i cigaretter används tjära bland annat i asfalt och målarfärg
 • Exempel på andra farliga ämnen är bly, kadmium, ammoniak, bensen och radioaktivt polonium.
 Men varför då ens börja att röka om det nu är så farligt.? jo. Därför att  det vanligaste är att man är med kompisar första gången man prövar att röka. Man vill pröva hur det smakar och hur det känns. Kanske tycker man att det är häftigt. Nästan ingen tycker att det smakar gott första gången.
En del röker för att verka eller känna sig äldre, eller självständiga. Man kan också tycka att det gör det lättare att vara med andra personer, som också röker.

De flesta vet att det är farligt att röka. Men det är lätt att tänka att sjukdomar inte ska drabba en själv, eller att man ska sluta innan det blir farligt.
Om man börjat röka finns det vissa saker man kan märka ganska snart, till exempel att man får sämre kondition. Det beror på att kroppen blir sämre på att ta upp syre i luften om man röker, och nikotinet som finns i tobak får hjärtat att slå snabbare.
Ju tidigare i livet man börjar röka, desto större är riskerna att bli beroende och för skador och sjukdomar. Innan lungorna utvecklats färdigt är de extra känsliga mot rök. Fast man egentligen inte ska kunna få tag på tobak om man är under 18 år, börjar många som är yngre röka.

Men om man nu är i närheten av personer som röker, till exempel är i samma rum, så får man i sig gaserna som finns i röken. Det kallas passiv rökning. Eftersom passiv rökning också är farligt är rökning förbjudet på restauranger, caféer, arbetsplatser och offentliga platser inomhus.

Vill man nu som min man sluta med att röka vad då hitta på för att verkligen han ska bli motiverad om att det är fel att röka. Jo hehe han är ju redan en duktig och väldigt omtyckt spelare på ett av Sveriges mest spelande onlinespel biltjuv.se Och för ett tag sen blev han en sån där vad ska man kalla det L1 Vakt (Moderator), Nu igår kom det som gav honom motiveringen att sluta röka. Och det är svårt att sluta röka, även om man vill vara fri från det. Men det går, och ju tidigare desto bättre De flesta skador och sjukdomar som rökning ger, kan gå tillbaka om man slutar.

Bra anledningar till att inte röka:
 • Man kan ha pengar till annat, eftersom det är dyrt att röka.
 • Man har bättre kondition om man inte röker.
 • Man är friskare utan cigaretter, både nu och i framtiden.
 • Troligen får man ett längre liv om man inte röker.  
 • Man slipper göra föräldrar och andra arga och besvikna.
 • Man slipper vara beroende och känna abstinensbesvär som att vara röksugen, bli stressad eller orolig.
 • Kläderna luktar inte rök.
 • Man behöver inte få dålig andedräkt eller gula tänder.
 • Om man är under 18 år kan man göra roligare saker med sin tid än att försöka få tag på tobak.  
 • Man slipper få rynkor i förtid.
 • Tobaksodling förstör miljön på många sätt och odlarna skadas av giftiga bekämpningsmedel.
Om man tvekar kring om man ska röka eller inte, kan man pröva att göra listor med fördelar och nackdelar. Det kan vara små saker och stora saker, som gäller ens eget liv, andra personer, miljön och annat. Det är ens egna listor, och man själv som bestämmer vilken som man ska följa, hur man vill göra med rökningen.

Eller som det nu blev för min man ja det enda som jag vet jag får säga börja spela biltjuv.se så får ni själva se hur det sluta. 

Skicka en kommentar