torsdag 6 januari 2011

Man tar vad man har !

Det är svårt att förlita sig på människor. Man vill det ska fungera på alla sätt. Men ibland är det inte så. Man tar vad  man har och sen får det bli som det blir. Visst det är okej, skit i mig du bara eller okej är det så du vill ha det så hejdå...

Nej det är jobbigt som fan att samarbeta med såna människor men man lär sig desto mer själv på nått sätt.

Jag gnäller väldigt mycket om det här med självförtoende, och det är ju något som vi vuxna barn har svårt att ta till sig. Man är så van att ta i mot skit från alla håll och kanter att man glömmer sin egen hälsa. Många vuxna barn vill inte ens ta tag i sig själva pga att det gör så ont att visa sina känslor, vill inte prata om problemen utan man kommer med undanflykter.

Undanflykter skulle jag tolka som förnekelse, och förnekelse är något som första och andra steget tar upp. Att förneka man är beroende av något, men här finns även förnekelsen av att man är vuxet barn och svårt att ta till sig kritik pga sitt usla självförtoende.

Av erfarenheter av att vara medberoende och vuxet barn så finns det mycket att bita i när det gäller självförtoende. Dels för att dela med sig till andra, men man ska också se till att de som man delar med är en god lyssnare och tar tills sig det man berättar för dem.

Så ha tålamod, och:

Släpp taget
Lev och låt leva
Det viktigaste först
En dag i taget¨
Gör det enkelt
Tänk
Lyssna och lär

Ställer man frågan: Hur mår du ? till nån med dåligt självförtroende så får man ofta till svar: Bra eller sådär. men man vill ju helst att personen ska svara ärligt och säga något helt annat. Som tex: Jo jag mår bra, önskar det var it bättre eller nått likande. Hur mår du frågan är en ledfråga som man vill föra vidare in på en annan fråga. Skulle kunna säga så här: Vad får dig att må bra ? eller vad får dig att må sådär ?

Så forsätt att lyssna och lär, hur mycket man ältar och tar till sig av andra ju bättre mår man efteråt.

Kram på er och ta hand om er. // Nattbarn
Skicka en kommentar