tisdag 21 december 2010

Barnens jul !!

Så här års är det många barn som ser julen som ett rent helvete. Jag vill berätta om en liten pojke. Vi kan kalla honom Tristan. Tristan bodde med sin mamma i en lägenhet någonstans i Sverige. Varje jul hade Tristan ont i magen, avundades sina vänner för de hade julstämning hemma, men inte Tristan. Tristans mamma var ensamstående och var otrevlig. Hans mamma var alkohlist och hon drog hem fulla, äckliga män som var utklädda till tomtar. Dessa tomtar gav honom julklappar men många av mammas tomtar gav han stryk iställlet för att Tristan var i vägen för hans mamma.

Tristan hade en styvpappa som var elak, många gånger utfärda han sexuellt på honom och hota med att säger du ett ljud om detta så dödar jag dig. Tristan kände att han hade inget val. Så han höll tyst.

I många år drömde Tristan att få berätta sina minnen, sina upplevelser som plågar honom. Han drömde om en familj att få dela julkänslan med. Skulle Tristan komma ur detta helvete. Det är upp till Tristan själv om han är redo att släppa taget.

Fotnot: Tristan heter något annat irl.

Många barn runt om i världen lider pga att de ser nåns familjemedlem bli slagen eller att de missbrukar. Många barn vet inte vem de ska vända sig till och blir tystlåtna.

Tips till er barn och ungdommar:
Våga anmäla till polis eller sociala myndigheter.
Våga berätta om vad som sker. Ju tidigare ni berättar ju lättare är det att bearbeta det som sker.

I den här berättelsen om Tristan så har han traumatiska minnen och svårt självförtoende och det är förståligt. Men kom i håg det är aldrig erat fel att ni växer upp i skuggan av missbruk eller i misshandel. Vi har ju inte bett om att födas till sånt helvete.


Som jag nämt innan så kan ni maila mig på natahlie.berglund@gamil.com.
Ni kan också kommentera här i bloggen om ni undrar över något. Om ni känner någon som har någon nära vän eller släkting som blir utsatt för våld och ni vill att jag ska ta upp det här i bloggen. Så skriv ner det till mig.

Trevlig jul och kram på er alla. 

Inga kommentarer: